www.belgium.be Logo of the federal government
Smishing

Oplichting via sms wordt moeilijker

Nieuws

Frauduleuze sms-berichten, waarmee oplichters elk jaar miljoenen euro's buit maken, zullen vanaf half oktober beter kunnen worden tegengehouden door de telecomoperatoren. Dat kondigt vicepremier en minister van Telecom Petra De Sutter vandaag  aan. Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) dat de expertise in huis heeft, heeft het project beheerd en uitgevoerd. Het maakt deel uit van onze strategie om phishing te bestrijden. Naast het e-mailadres verdacht@safeonweb.be en het Belgisch Anti-Phishing Shield (BAPS) is dit een nieuwe stap in de goede richting om phishing en smishing een halt toe te roepen.

Nu al houden de operatoren valse sms'en voor hun klanten tegen, maar soms glippen er nog tekstberichten door de mazen van het net. Dat net wordt nu fijnmaziger gemaakt met software die automatisch alarm slaat wanneer een nummer verdacht veel sms'en verstuurt. Het procedé laat de telecomoperatoren toe meteen in te grijpen. Het geld voor de ontwikkeling van die software komt vanuit de Europese relancemiddelen, Proximus en Telenet tekenden erop in.

De software om sms'en van oplichters tegen te houden, wordt nog beter. Proximus testte de nieuwe software al. Die detecteerde in de testfase tot zes keer meer valse berichten dan ervoor. Vanaf midden oktober zullen mensen die sms'en van oplichters ook daadwerkelijk niet meer krijgen.