Miljoenen valse sms’jes gestopt door telecomoperatoren
Heb jij ook het gevoel dat je nog maar weinig rare sms’jes krijgt? Tot voor kort deden verschrikkelijk veel vervelende sms’jes de ronde, maar sinds november van vorig jaar houden Telenet en Proximus verdachte sms-berichten systematisch tegen. Proximus alleen al kon 16 miljoen berichtjes van oplichters stoppen, kondigt Petra De Sutter, minister van Telecommunicatie aan.
Iedereen kent ze wel, die vervelende sms’jes die je te pas en te onpas krijgt en die vele mensen doen twijfelen.
Mama, dit is mijn nieuwe gsm-nummer. Je kan het oude nummer verwijderen.
Er wacht een pakje op jou! Klik hier om je pakje te volgen.
De bedoeling van deze berichtjes is eenvoudig: je op een link laten klikken en je gegevens opvragen, of botweg je vertrouwen wekken zodat je geld overmaakt aan oplichters. Precies deze berichtjes worden sinds enkele maanden gedetecteerd en geblokkeerd.
Proximus en Telenet doen daarvoor beroep op een nieuw platform dat verdachte sms’jes kan detecteren dankzij op AI gebaseerde algoritmes en Machine Learning. Dit platform kwam tot stand onder impuls van minister De Sutter en als onderdeel van het nationale relanceplan. Het zogenaamd ‘Stop Smishing project’ is een samenwerking tussen het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), het BIPT en de telecomoperatoren onder de verantwoordelijkheid van de minister van Telecommunicatie.
Het einde van phishing in zicht?
Na het succes van Stop Smishing wordt in een volgende stap gewerkt aan het tegenhouden van phishingberichten. Phishing is mogelijks nog een groter probleem dan smishing. Dagelijks sturen alerte burgers tot 30.000 verdachte berichten door naar verdacht@safeonweb.be. In 2023 ontvingen wij maar liefst 10 miljoen van dergelijke berichten, die tot grote ergernis van de internetgebruiker blijven de ronde doen.
Telecomoperatoren leggen zich steeds meer toe op het beveiligen van de e-mailaccounts van hun klanten. Onder meer via artificiële intelligentie zullen verdachte e-mails in de toekomst gedetecteerd en geblokkeerd worden. Het project bevindt zich momenteel in de ontwikkelingsfase en een proeffase wordt zeer binnenkort verwacht, maar de vooruitzichten zijn veelbelovend.