Beschermingsrichtlijnen scholen tegen DDoS-aanvallen
Toename DDOS-aanvallen: bescherm je schoolinfrastructuur
Tijdens de COVID-pandemie zijn scholen meer dan ooit aangewezen op digitale leerplatformen om de continuïteit van het onderwijs te garanderen.
In februari 2021 verspreidde het CCB daarom richtlijnen voor Belgische scholen met aanbevelingen om de schoolnetwerkinfrastructuur te beschermen tegen DDOS-aanvallen, die tot doel hebben die digitale leerplatformen lam te leggen.
Scholen die de richtlijnen niet hebben ontvangen kunnen die aanvragen via info@ccb.belgium.be
Beschermingsadviezen
De adviezen zijn geschreven voor IT-verantwoordelijken van scholen en bieden mogelijke beschermingsmaatregelen tegen DDOS-aanvallen. De richtlijnen trachten scholen voor te bereiden op DDoS-aanvallen en de schoolnetwerkinfrastructuur weerbaar te maken tegen deze cyberaanval.
De gids bestaat uit twee delen en een samenvatting. Het eerste deel gaat over acties die je als IT-verantwoordelijke van een school zelf kan nemen. Het tweede deel geeft een overzicht van de beschikbare anti-DDOS producten op de markt.
Beschermingsmaatregelen tegen DDOS-aanvallen bieden geen garantie op een 100% beschikbaarheid van het netwerk. Het is daarom net zo belangrijk in dialoog te gaan met scholieren en ouders over de schade en mogelijke gevolgen van een DDOS-aanval.
Wat is een DDOS-aanval?
Met een DDoS-aanval of een distributed denial-of-service-aanval wordt geprobeerd een webserver onderuit te halen door hem te overladen met een zeer groot aantal paginaverzoeken. De server kan deze grote vraag niet verwerken waardoor de website voor een tijd niet meer beschikbaar is, totdat de aanval stopt of de aanval wordt tegengehouden. Op school kan dit een grote impact hebben op de werking met online tools, zoals een digitaal leerplatform.