www.belgium.be Logo of the federal government

Verdacht@safeonweb.be valt in de prijzen

Op 11 december 2020 kaapten wij op het prestigieuze #PublicaAwards event de 3de plaats weg in de categorie Security & Safety met ons project verdacht@safeonweb.be.

Phishing is het belangrijkste cybersecurityprobleem dat Belgische burgers treft. Door de bescherming van de Belgische bevolking tegen phishing te verbeteren, slaan we drie vliegen in één klap. Hoe meer berichten we ontvangen op suspect@safeonweb.be, hoe meer sites we kunnen blokkeren. We blokkeren valse websites des te sneller als internetgebruikers ons zo snel mogelijk verdachte berichten doorsturen. Hoe sneller we handelen, hoe minder slachtoffers.

Het doel van dit project is dan ook eenvoudig: we doen een beroep op de internetgebruikers die ons op vrijwillige basis waarschuwen wanneer ze een verdacht bericht, een zogenaamd phishingbericht, ontvangen. Dit kan zeer eenvoudig: gewoon de mail doorsturen naar het e-mailadres suspect@safeonweb.be.

We zijn echt trots op deze prijs. Met dit e-mailadres kunnen alle burgers ons helpen om van het internet een veilig plek te maken. En het helpt. Burgers sturen ons massaal berichten door, gemiddeld wel 10.000 per dag. Wij verbeteren de techniek voortdurend en kunnen dagelijks nieuwe verdachte webpagina's laten blokkeren.

Phédra Clouner, vice-directrice Centrum voor Cybersecurity België

Wij zijn zeer vereerd met deze erkenning. Samen met 1000-den internetgebruikers maken wij van het internet een aangename en veilige plek om te vertoeven.

Miguel De Bruycker, directeur Centrum voor Cybersecurity België