www.belgium.be Logo of the federal government
TikTok

Tijdelijk verbod op de TikTok-applicatie voor dienstapparaten van het federale overheidspersoneel

Nieuws
De Belgische Nationale Veiligheidsraad heeft een tijdelijk verbod ingesteld op het gebruik van TikTok op apparaten van de federale overheidsdienst, op grond van bezorgdheid over de privacy en de veiligheid.
 
Op 20 maart 2024 heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist om het tijdelijke verbod op het gebruik van de TikTok-applicatie te verlengen voor onbepaalde duur. De omzendbrief kan teruggevonden worden op: https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body.pl?language=nl&caller=summary&pub_date=24-03-26&numac=2024002883
 
De beslissing werd genomen na een analyse van de Belgische Staatsveiligheidsdienst (VSSE) en een advies van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), die er beide op wijzen dat TikTok een grote hoeveelheid gegevens van gebruikers verzamelt, vaak zonder hun medeweten.
 
Deze analyse wijst op een risico van manipulatie van informatie en inhoud door middel van algoritmen op dit platform. Ook wordt erop gewezen dat Chinese bedrijven wettelijk verplicht zijn samen te werken met Chinese inlichtingendiensten. Verschillende andere landen hebben TikTok onlangs verboden op overheidsapparaten. Het verbod geldt voor apparaten die geheel of gedeeltelijk door de federale overheid worden gebruikt, zijn aangeschaft of waarop een abonnement is genomen. Persoonlijke toestellen die door ambtenaren bij de uitoefening van hun werk worden gebruikt, vallen niet onder het verbod, maar er wordt aanbevolen de toepassing in dergelijke gevallen niet te installeren.
 
De Nationale Veiligheidsraad heeft regionale, provinciale en lokale overheden gevraagd soortgelijke verboden op te leggen en heeft de Gegevensbeschermingsautoriteit gevraagd het privacybeleid van TikTok te onderzoeken.