www.belgium.be Logo of the federal government
EU Presidency

Reflecteren op 2024: Centrum voor Cybersecurity België - Mijlpalen

Als we terugkijken op 2024, is het een belangrijk jaar geweest voor cybersecurity in Europa, waarbij België een sleutelrol heeft gespeeld in het vormgeven van de richting van de cyberveiligheidsinspanningen van de EU. Tijdens zijn voorzitterschap van de Raad van de EU in de eerste helft van het jaar heeft België, met het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) in de voorhoede, bijgedragen tot verschillende belangrijke initiatieven die de digitale veerkracht van Europa zullen helpen versterken.

Een van de belangrijkste verwezenlijkingen was het Belgische leiderschap in de onderhandelingen over de Cybersolidariteitswet en de wijziging van de Cybersecuritywet. Deze inspanningen, die we met trots aanvoerden, resulteerden in een politiek akkoord over belangrijke wetgevende maatregelen die de cybersecuritycapaciteiten in de hele EU versterken. De Cyber Solidarity Act zal het EU Cybersecurity Alert System en een Cyber Reserve oprichten, terwijl de wijziging van de Cybersecurity Act de oprichting van EU-brede certificatieschema's voor Managed Security Services, de ondersteuning van de implementatie van NIS2, en de Cyber Reserve mogelijk maakt.

België leidde ook de goedkeuring van de conclusies van de Raad over de toekomst van cyberveiligheid, getiteld 'Samen implementeren en beschermen'. Dit sleuteldocument, dat in mei 2024 unanieme steun kreeg van de EU-ministers, verlegt de focus van nieuwe wetgeving naar implementatie, met de nadruk op sterkere samenwerking, duidelijkere rollen en verbeterde Actieve Cyberbescherming.

Gedurende het hele jaar hebben we ook opvallende evenementen georganiseerd en eraan deelgenomen, waaronder de Brussels Cybersecurity Summit in januari, waar meer dan 500 experts en beleidsmakers de belangrijkste uitdagingen op het gebied van cybersecurity bespraken. We waren ook blij dat we medesponsor waren van de ENISA Cybersecurity Beleidsconferentie, waar actieve cyberbescherming opnieuw werd benadrukt als een belangrijke prioriteit. Het CCB/NCC-BE steunde ook  het cybersecurity aspect van de conferentie 'Research to Reality', bedoeld om het verband te verkennen tussen geavanceerd onderzoek naar digitale technologieën in het kader van Horizon Europe en digitaliseringsinitiatieven binnen het programma Digitaal Europa.

Daarnaast heeft het CCB belangrijke samenwerkingsnetwerken voorgezeten, gehost en versterkt, zoals EU-CyCLONe (cybercrisisbeheer), de NIS-samenwerkingsgroep (NIS2-implementatie) en het CSIRT-netwerk (technische samenwerking), maar ook het netwerk van Europese cyberdirecteuren. Door deze netwerken samen te brengen tijdens twee 'cybersecurity-weken' in Namen en Gent, hun interne werkzaamheden te bevorderen en ze door zowel de verkiezingen voor het Europees Parlement als de tweejaarlijkse Cyber Europe-oefening te leiden, konden de samenwerking en de voortgang van de Europese inspanningen op het gebied van cyberveiligheid worden voortgezet.

Terwijl we vooruitkijken naar 2025, heeft het werk dat in 2024 is gedaan een solide basis gelegd voor toekomstige vorderingen op het gebied van cybersecurity in de EU.