www.belgium.be Logo of the federal government

Phishing zal nog een hele tijd één van de belangrijkste cyberdreiging blijven

Nieuws

Het is cruciaal dat we zowel gepaste technische beschermingsmaatregelen nemen als aanleren om gepast te reageren op minder betrouwbare berichten.

Cybercriminelen maken gebruik van twee soorten kwetsbaarheden: technische en menselijke kwetsbaarheden. De technische kwetsbaarheden ontstaan voornamelijk omdat het voor de informaticaverantwoordelijken bijzonder moeilijk is om alle veiligheidsupdates tijdig te installeren en om alle configuraties perfect veilig te houden. Een ICT expert kan tientallen acties perfect uitvoeren terwijl voor een hacker slechts één foutje volstaat om te kunnen binnendringen.

De voornaamste menselijke factor die cybercriminelen misbruiken is onwetendheid en goedgelovigheid. We zijn zo blij als we iets gratis krijgen of als we gewonnen hebben dat onze natuurlijke argwaan verdwijnt. Als we angstig gemaakt worden reageren we impulsief en vaak minder doordacht. Daar maken cybercriminelen gretig misbruik van.

Niet elk bericht is te vertrouwen

We kunnen aanleren dat niet elk bericht te vertrouwen is en dat je meestal niet zeker bent van de afzender van een bericht. Zonder angst en overdreven wantrouwen te willen zaaien kan een regelmatige en efficiënte waarschuwing voor directe dreigingen toch een groot verschil maken.

Het CCB ontwikkelde een smartphone applicatie (App) om waarschuwingen over dreigingen  snel naar de bevolking te kunnen sturen. Deze App geeft alarm als er bijvoorbeeld een nieuwe phishing campagne wordt gedetecteerd in de berichten die naar het CCB worden doorgestuurd. Het is dus belangrijk om de verdachte berichten te blijven doorsturen naar verdacht@safeonweb.be en om de smartphone App te installeren en te verbinden met je Wifi netwerk. Zo word je regelmatig gewaarschuwd en blijf je op de hoogte van de belangrijkste dreigingen.

Miguel De Bruycker, directeur Centrum voor Cybersecurity België

Wees slimmer dan een phisher