www.belgium.be Logo of the federal government

FBI doet beroep op expertise van het Centrum voor Cybersecurity België om schadelijk botnet te ontwrichten

Nieuws

Het Federal Bureau of Investigation (FBI) en internationale partners hebben een botnet (netwerk van gehackte routers) van de Russische inlichtingendiensten (GRU) ontwricht. Voor België deed het FBI beroep op de expertise van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB).   Cyberaanvallen worden niet gestopt aan de grenzen en ook cybersecurity moet internationaal worden aangepakt. Dit voorbeeld waarbij de FBI kon rekenen op de expertise van veel verschillende staten toont aan dat samenwerking loont.

Afgelopen maanden en jaren maakten Russische staat gesponsorde cyber actoren zoals APT28, Fancy Bear en Forest Blizzard (Strontium) gretig gebruik van gehackte Ubiquiti EdgeRouters (EdgeRouters).  Dit zogenaamde botnet zetten ze in om wereldwijd kwaadaardige cyberaanvallen uit te voeren. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie, waaronder de FBI, en internationale partners hebben onlangs een botnet ontmanteld dat uit dergelijke routers bestond. Ze brengen nu een advies uit dat is gericht aan de eigenaars van dergelijke routers. Zij moeten een aantal dringende veiligheidsmaatregelen nemen zodat de routers niet meer kwetsbaar zouden zijn en ingezet kunnen worden door kwaadwilligen.

Het CCB heeft een actieve rol opgenomen in het identificeren van dergelijke routers in België en het ontmantelen van het botnet.  De eigenaars van dergelijke routers in België werden persoonlijk door het CCB op de hoogte gebracht van de kwetsbaarheden en de acties die ze moeten uitvoeren.