Nationaal coördinatiecentrum investeringen cybersecurity
Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) is aangewezen als het toekomstige nationale coördinatiecentrum voor België. Dit centrum is onderdeel van een nieuw Europees beheerkader dat bestaat uit het Europese kenniscentrum (te Boekarest) - en een netwerk van 27 nationale coördinatiecentra – in iedere lidstaat één - dat werd opgericht met de Europese Verordening (EU) 2021/887 van 20 mei 2021.
Dit beheerkader is bedoeld om investeringen in onderzoek, technologie en industriële ontwikkeling op het gebied van cyberveiligheid in de Unie te bundelen en beter te coördineren. Het kenniscentrum moet financiële steun voor cyberbeveiliging beheren uit met name de investeringsprogramma’s Horizon Europe (HEP) en Digital Europe Programme (DIGITAL). Deze aanpak zal bijdragen tot het creëren van synergiën, grensoverschrijdende initiatieven stimuleren en vermijden dat er onnodig dubbel werk wordt verricht.

Het belang van een nationaal coördinatiecentrum voor België
De technologische ontwikkelingen, nieuwe (grensoverschrijdende) cyberdreigingen en de radicale verschuiving naar digitale omgevingen door COVID-19 veranderen onze maatschappij in een hoog tempo. Het is belangrijk dat België zich kan aansluiten bij deze evolutie om deze uitdagingen het hoofd te bieden.
- Met het nationale coördinatiecentrum kan België nieuwe (investerings)opportuniteiten van de EU ten volle aangrijpen;
- Daarnaast zal het nationale coördinatiecentrum de samenwerking op nationaal en regionaal niveau in België verbeteren, wat (gezien de huidige cyberuitdagingen) essentieel is om het noodzakelijke niveau van cyberveiligheid te bereiken.
Oprichting en opdrachten van het Europese kenniscentrum
Het Europese kenniscentrum zal in samenwerking met het netwerk van nationale coördinatiecentra een sterke kennisgemeenschap op het gebied van cybersecurity opbouwen om zo de samenwerking en het delen van expertise en capaciteiten tussen alle relevante belanghebbenden - met name onderzoeks- en industriële gemeenschappen, evenals overheidsinstanties - te vergemakkelijken. Dit ecosysteem moet de capaciteiten van de kennisgemeenschap versterken, onze economie en samenleving beschermen tegen cyberaanvallen, toponderzoek in stand houden en het concurrentievermogen van de Europese industrie op het gebied van cyberveiligheid versterken.
Het Europese kenniscentrum zal samen met de lidstaten, de industrie en de kennisgemeenschap een gemeenschappelijke agenda ontwikkelen en uitvoeren voor technologieontwikkeling in het cybersecuritydomein en voor de brede toepassing ervan in de samenleving en in bedrijven - met name kmo's.
De Europese organisatie
Het Europees kenniscentrum wordt momenteel opgericht. De Commissie zal ervoor zorgen dat het kenniscentrum blijft functioneren totdat het autonoom kan opereren. De administratieve en bestuursstructuur van het kenniscentrum bestaat uit:
- Een raad van bestuur (‘Governing Board’) die zorgt voor strategische oriëntatie en toezicht houdt op de activiteiten van het Europese kenniscentrum. Iedere lidstaat wordt in deze raad vertegenwoordigd door twee afgevaardigden. Het CCB levert twee experten die de standpunten van België in de raad vertegenwoordigen;
- Een uitvoerend directeur die de wettelijke vertegenwoordiger van het kenniscentrum is en verantwoordelijk is voor het dagelijkse bestuur;
- Een Europese strategische adviesgroep (‘Strategic Advisory Group’) die zorgt voor een permanente dialoog tussen de kennisgemeenschap en het kenniscentrum;
Het kenniscentrum zal nauw samenwerken met het netwerk van nationale coördinatiecentra, die de cybersecuritygemeenschap op nationaal niveau ondersteunt en onder bepaalde voorwaarden EU-financiering kan doorgeven.
EU Investeringsprogramma’s

Digitale Toepassingen
Het Digital Europe Programme (DIGITAL) is een nieuw EU-financierings-programma dat gericht is op het brengen van innovatieve digitale technologieën naar bedrijven, burgers en overheidsdiensten.

Onderzoek en Innovatie
Horizon Europe (HEP) is het belangrijkste financieringsprogramma van de EU voor onderzoek en innovatie.
Projectoproepen
3de golf van oproepen in het kader van het programma Digitaal Europa
15/11/2022
- AI, data en cloud
- Cyberveiligheid
- Advanced digital skills
Partnerschap
NCC-Oostenrijk
Events
NCP Flanders: Digitaal Europa 3e ronde van oproepen
20/09/2022
Info session (hybrid event)