National cybersecurity Coordination Centre Belgium
Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) is aangewezen als het toekomstige nationale coördinatiecentrum voor België. Dit centrum is onderdeel van een nieuw Europees beheerkader dat bestaat uit het Europese kenniscentrum (te Boekarest) - en een netwerk van 27 nationale coördinatiecentra – in iedere lidstaat één - dat werd opgericht met de Europese Verordening (EU) 2021/887 van 20 mei 2021.
Dit beheerkader is bedoeld om investeringen in onderzoek, technologie en industriële ontwikkeling op het gebied van cyberveiligheid in de Unie te bundelen en beter te coördineren. Het kenniscentrum moet financiële steun voor cyberbeveiliging beheren uit met name de investeringsprogramma’s Horizon Europe (HEP) en Digital Europe Programme (DIGITAL). Deze aanpak zal bijdragen tot het creëren van synergiën, grensoverschrijdende initiatieven stimuleren en vermijden dat er onnodig dubbel werk wordt verricht.
(privé ruimte) Gebruikersregistratie | Gerbuikerswachtwoord resetten
Het belang van een nationaal coördinatiecentrum voor België
De technologische ontwikkelingen, nieuwe (grensoverschrijdende) cyberdreigingen en de radicale verschuiving naar digitale omgevingen door COVID-19 veranderen onze maatschappij in een hoog tempo. Het is belangrijk dat België zich kan aansluiten bij deze evolutie om deze uitdagingen het hoofd te bieden.
- Met het nationale coördinatiecentrum kan België nieuwe (investerings)opportuniteiten van de EU ten volle aangrijpen;
- Daarnaast zal het nationale coördinatiecentrum de samenwerking op nationaal en regionaal niveau in België verbeteren, wat (gezien de huidige cyberuitdagingen) essentieel is om het noodzakelijke niveau van cyberveiligheid te bereiken.
Oprichting en opdrachten van het Europese kenniscentrum
Het Europese kenniscentrum zal in samenwerking met het netwerk van nationale coördinatiecentra een sterke kennisgemeenschap op het gebied van cybersecurity opbouwen om zo de samenwerking en het delen van expertise en capaciteiten tussen alle relevante belanghebbenden - met name onderzoeks- en industriële gemeenschappen, evenals overheidsinstanties - te vergemakkelijken. Dit ecosysteem moet de capaciteiten van de kennisgemeenschap versterken, onze economie en samenleving beschermen tegen cyberaanvallen, toponderzoek in stand houden en het concurrentievermogen van de Europese industrie op het gebied van cyberveiligheid versterken.
Het Europese kenniscentrum zal samen met de lidstaten, de industrie en de kennisgemeenschap een gemeenschappelijke agenda ontwikkelen en uitvoeren voor technologieontwikkeling in het cybersecuritydomein en voor de brede toepassing ervan in de samenleving en in bedrijven - met name kmo's.
De Europese organisatie
Het Europees kenniscentrum wordt momenteel opgericht. De Commissie zal ervoor zorgen dat het kenniscentrum blijft functioneren totdat het autonoom kan opereren. De administratieve en bestuursstructuur van het kenniscentrum bestaat uit:
- Een raad van bestuur (‘Governing Board’) die zorgt voor strategische oriëntatie en toezicht houdt op de activiteiten van het Europese kenniscentrum. Iedere lidstaat wordt in deze raad vertegenwoordigd door twee afgevaardigden. Het CCB levert twee experten die de standpunten van België in de raad vertegenwoordigen;
- Een uitvoerend directeur die de wettelijke vertegenwoordiger van het kenniscentrum is en verantwoordelijk is voor het dagelijkse bestuur;
- Een Europese strategische adviesgroep (‘Strategic Advisory Group’) die zorgt voor een permanente dialoog tussen de kennisgemeenschap en het kenniscentrum;
Het kenniscentrum zal nauw samenwerken met het netwerk van nationale coördinatiecentra, die de cybersecuritygemeenschap op nationaal niveau ondersteunt en onder bepaalde voorwaarden EU-financiering kan doorgeven.
Opdrachten en werking van het nationale coördinatiecentrum
Het nieuwe beheerkader en het nationale coördinatiecentrum bieden opportuniteiten om het cyberecosysteem in ons land te verstevigen, nieuwe groei in digitalisering en de beveiliging daarvan te realiseren, en het digitale concurrentievermogen van België te verhogen. Het is daarom van groot belang om een zo efficiënt mogelijke organisatie op te zetten, die een optimale coördinatie voorziet tussen alle bestaande en toekomstige cyber(security)initiatieven en hun belanghebbenden.
Nationale coördinatiecentrum
Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) krijgt als nationale coördinatiecentrum drie grote taken:
- coördineren van investeringen vanuit de Unie
- strategische taken van het Europese kenniscentrum ondersteunen
- als nationaal knooppunt optreden voor het Europese beheerkader
Daarnaast maakt het nationale coördinatiecentrum het mogelijk om de bevoegdheden op het gebied van cyberveiligheid - die in België worden gedeeld tussen de gewesten, gemeenschappen en de federale overheid - te coördineren en een strategische houding te bepalen.
Centraal overlegplatform
Voor de coördinatie van de Belgische standpunten, alsook de werking van het Belgische nationale coördinatiecentrum en het algemene Belgische cybersecurityinvesteringsbeleid, is er op nationaal niveau een centraal overlegplatform op werkgroepniveau ingesteld voor alle betrokken administraties van federale en gefedereerde entiteiten en van de veiligheidsdiensten. Dit overlegplatform draagt de naam Strategic Board (SB). De door de Strategic Board bepaalde Belgische standpunten zullen door twee experten van het CCB in de Europese raad van bestuur van het Europees kenniscentrum gecommuniceerd worden.
Advies vanuit het (cybersecurity)veld
Uiteraard moeten het nationale coördinatiecentrum en de Strategic Board gevoed worden met informatie vanuit de Belgische kennisgemeenschap over behoeften, trends en ontwikkelingen in het kader van cyberveiligheid. Daarom zal er ook een Belgische adviesgroep - de Belgian Strategic AdvisoryGroup (BSAG) – opgericht worden met een brede vertegenwoordiging uit deze kennisgemeenschap. Daarnaast zal de adviesgroep zijn achterban en stakeholders zo goed mogelijk gaan informeren over de initiatieven van het beheerkader en de Europese investeringsopportuniteiten.
EU Investeringsprogramma’s
De nieuwe werkprogramma's zijn door de Europese Commissie goedgekeurd voor zowel het programma Digitaal Europa als Horizon Europa, maar ook voor het Europees Defensiefonds. Ze bevatten allemaal toewijzingen voor cyberbeveiligingsprojecten
Digital Europe Programme
Het Digital Europe Programme beoogt de ontwikkeling van geavanceerde digitale technologieën te ondersteunen en zal de kritische digitale capaciteiten van de EU versterken door zich te concentreren op de kerngebieden cyberbeveiliging, geavanceerde informatica, kunstmatige intelligentie (AI), gegevensinfrastructuur, governance en verwerking, de inzet van deze technologieën en het beste gebruik ervan voor kritieke sectoren.
De werkprogramma's: DIGITAL Europe Werkprogramma 2023-2024, en specifiek voor cyberveiligheid: DIGITAL Europe - Cybersecurity Work Programme 2023-2024.
Horizon Europe
Europees Defensiefonds
Financiering voor cyberveiligheid
Digital Europa
Nieuwe financiering voor cybersecurity aangekondigd onder het Digitaal Europa-programma
- Uitbreiding van bestaande of lancering van nieuwe grensoverschrijdende SOC-platforms (DIGITAL-ECCC-2024-DEPLOY-CYBER-07-SOCPLAT)
- Nationale SOC’s (DIGITAL-ECCC-2024-DEPLOY-CYBER-07-SOC)
- Ontwikkeling en implementatie van geavanceerde sleuteltechnologieën (DIGITAL-ECCC-2024-DEPLOY-CYBER-07-KEYTECH)
- Ondersteuning en wederzijdse bijstand voor paraatheid, gericht op grotere industriële operaties en installaties (DIGITAL-ECCC-2024-DEPLOY-CYBER-07-LARGEOPER)
- Ondersteuning bij de uitvoering van EU-wetgeving inzake cybersecurity en nationale cybersecuritystrategieën (2024) (DIGITAL-ECCC-2024-DEPLOY-CYBER-07-CYBERSEC-02)
- Versterking van het SOC-ecosysteem (DIGITAL-ECCC-2024-DEPLOY-CYBER-07-SOCSYS)
Houd er rekening mee dat de opening op 4 juli 2024 is en de deadline 21 januari 2025 om 17:00 uur Brusselse tijd.
ECCC-presentatie over de oproep DIGITAL-ECCC-2024-DEPLOY-CYBER-07 (.PDF)
Horizon Europa
- In het kader van de uitnodiging Verhoogde cyberbeveiliging 2024 (HORIZON-CL3-2024-CS-01) zijn er twee thema's beschikbaar vanaf 27/06/2024 (geplande openingsdatum) en met de indieningstermijn 20/11/2024 17:00:00 Brusselse tijd:
- HORIZON-CL3-2024-CS-01-01: Benaderingen en instrumenten voor beveiliging bij de ontwikkeling en beoordeling van software en hardware
- HORIZON-CL3-2024-CS-01-02: Post-kwantum cryptografie overgang.
- Onder Bestrijding van misdaad en terrorisme 2024 (HORIZON-CL3-2024-FCT-01):
European Defence Fund (EDF)
Het nieuwe Work Programme of the European Defence Fund (EDF) 2024 is vrijgegeven door de Europese Commissie, met een totaalbedrag van 1,1 miljard euro. Het behandelt in totaal 32 thema's voor oproepen, met een specifiek thema over Next-Generation Cooperative Cyber Range.
More details here about the EDF 2024
EVENTS
19 september 2024: Nationaal evenement voor cyberbeveiligingsprofessionals
Bedankt aan iedereen die op 19 september aanwezig was voor een inspirerende dag met keynotes, interactieve sessies en netwerkmogelijkheden.
Belangrijkste resultaten:
- Alle lagen van de overheid moeten samenwerken voor een meer veerkrachtige cyberbeveiligingstoekomst;
- Het creëren van een echte competentiegemeenschap is cruciaal om te luisteren naar de behoeften van haar leden en daarmee aan de slag te gaan;
- Luisteren naar input over EU-financieringsprioriteiten is essentieel om de capaciteitsopbouw op het gebied van cyberbeveiliging in alle lidstaten te verbeteren.
Klaar om in contact te blijven? Word lid van de NCC-BE LinkedIn-groep om op de hoogte te blijven van toekomstige evenementen, financieringsnieuws en professionele inzichten.
We kijken ernaar uit om je binnenkort weer te zien!
31 mei 2024: Ontgrendel je cybersecuritypotentieel met " Tips and Tricks on DEP Project Writing "
De link hieronder verwijst naar de presentatie van Felicia CUTAS, programmamedewerker bij het European Cybersecurity Competence Centre (ECCC).
Je gids voor DEP-financiering
Veel succes!