Het Nationaal Cyberbeveiligingscoördinatiecentrum België (NCC-BE) helpt het Belgische cyberbeveiligingsecosysteem te versterken door innovatie aan te jagen, strategische investeringen te coördineren en organisaties te ondersteunen bij het verkrijgen van toegang tot EU-financiering.  Wij vertegenwoordigen de Belgische cyberbeveiligingsgemeenschap op Europees niveau en verbinden de industrie, de academische wereld en overheidsinstanties om onze technologische veerkracht te vergroten.

Het NCC-BE maakt deel uit van een Europees kader onder leiding van het European Cybersecurity Competence Centre (ECCC), dat samenwerkt met een netwerk van 29 nationale coördinatiecentra. Dit initiatief versterkt de innovatie op het gebied van cyberbeveiliging, het industriebeleid en de technologische soevereiniteit van Europa.

Image
light bulb and coins on a table

Bundel de krachten met het Belgisch Nationaal Centrum voor Cyberbeveiliging (NCC-BE)

Ons partnerschapsprogramma beoogt cyberbeveiligingsactoren uit België uit te nodigen tot samenwerkingen met hun tegenhangers in België en andere EU-lidstaten.

Missie van het NCC-BE

  • investeringen van de Europese Unie coördineren
  • strategische missie van het ECCC ondersteunen
  • optreden als nationaal contactpunt voor het Europese bestuurskader (ECCC ; de NCC's)
Image
NCC-BE

    Het belang van een nationaal coördinatiecentrum voor België

    De technologische ontwikkelingen, nieuwe (grensoverschrijdende) cyberdreigingen en de radicale verschuiving naar digitale omgevingen hebben onze samenleving in een snel tempo veranderd. Het is belangrijk dat België gelijke tred houdt met deze evolutie om de bijbehorende uitdagingen aan te gaan.

    Het nationaal coördinatiecentrum zal België toelaten om nieuwe (investerings)opportuniteiten vanuit de EU ten volle te benutten;

    Daarnaast zal het nationaal coördinatiecentrum de samenwerking op nationaal en regionaal niveau in België verbeteren, wat (gezien de huidige cyberuitdagingen en grondwettelijke context) essentieel is om het noodzakelijke niveau van cybersecurity te bereiken.

  • Oprichting en missie van het Europees kenniscentrum voor cyberbeveiliging

    Het ECCC zal, in samenwerking met het netwerk van NCC's, een sterke kennisgemeenschap op het gebied van cybersecurity opbouwen om de samenwerking en het delen van expertise en capaciteiten tussen alle relevante belanghebbenden te vergemakkelijken, met name onderzoeks- en industriële gemeenschappen en overheden. Dit ecosysteem zal de capaciteiten van de kennisgemeenschap versterken, onze economie en samenleving beschermen tegen cyberaanvallen, excellentie in onderzoek behouden en het concurrentievermogen van de Europese industrie op het gebied van cybersecurity versterken.
    Het ECCC zal samen met de lidstaten, de industrie en de kennisgemeenschap een gemeenschappelijke agenda ontwikkelen en uitvoeren voor de ontwikkeling van technologie op het gebied van cyberbeveiliging en voor de brede toepassing ervan in de samenleving en het bedrijfsleven - met name de KMO's.

    Link naar de ECCC officiële website

    De organisatie op EU niveau

    Het ECCC wordt momenteel opgericht. De Europese Commissie zal ervoor zorgen dat het competentiecentrum blijft functioneren totdat het autonoom kan functioneren. De administratieve en operationele structuur van het competentiecentrum bestaat uit:

    Raad van bestuur

    die zorgt voor strategische oriëntatie en toezicht houdt op de activiteiten van het Centrum. Elke lidstaat wordt in deze raad van bestuur vertegenwoordigd door twee afgevaardigden. Het CCB levert twee experts die de Belgische standpunten in de raad vertegenwoordigen.

    De uitvoerend directeur

    van de ECCC is de wettelijke vertegenwoordiger van het Centrum en verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding.

    De strategische adviesgroep

    die zorgt voor een permanente dialoog tussen de kennisgemeenschap en het Centrum.

    NCC's

    Het ECCC zal nauw samenwerken met het netwerk van nationale coördinatiecentra (NCC's), dat de cyberbeveiligingsgemeenschap op nationaal niveau ondersteunt en onder bepaalde voorwaarden EU-financiering kan kan kanaliseren. De NCC's zullen goede praktijken en ideeën uitwisselen tussen de lidstaten.

  • Missie en werkzaamheden van het Nationaal Coördinatiecentrum

    Het nieuwe beheerskader en het nationaal coördinatiecentrum bieden heel wat mogelijkheden om het cyberecosysteem in België te versterken, nieuwe groei in digitalisering en de beveiliging ervan te realiseren en de digitale competitiviteit van België te verhogen. Het is daarom van groot belang om een zo efficiënt mogelijke organisatie op te zetten die zorgt voor een optimale coördinatie tussen alle bestaande en toekomstige initiatieven op het vlak van Cybersecurity. 

  • Nationaal Coördinatiecentrum Cybersecurity
    Als nationaal coördinatiecentrum zal het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) drie hoofdtaken hebben:
    • Coördinatie van investeringen vanuit de EU
    • Ondersteunen van de strategische taken van het Europees Kenniscentrum
    • Optreden als nationaal knooppunt voor het Europees beheerskader

    Daarnaast maakt het Nationaal Coördinatiecentrum het mogelijk om de competenties op het vlak van cybersecurity - die in België verdeeld zijn over de gewesten, gemeenschappen en de federale overheid - te coördineren en een strategische aanpak te definiëren.

  • Centraal overlegplatform

    Om het Belgische standpunt te coördineren en de werking van het Belgisch Nationaal Coördinatiecentrum en het algemene Belgische investeringsbeleid inzake cyberbeveiliging te verzekeren, werd een centraal, nationaal overlegplatform op werkgroepniveau opgericht voor alle betrokken administraties van de federale en gefedereerde entiteiten en van de veiligheidsdiensten. Dit overlegplatform wordt de Strategische Raad genoemd. De Belgische standpunten bepaald door de Strategic Board zullen worden gecommuniceerd door twee experts van het CCB in de raad van bestuur van het European Competence Centre. 

Capacity building

Het opbouwen van een sterke cybersecurity beroepsbevolking, het ontwikkelen van toekomstig talent en het verbeteren van de crisisparaatheid zijn essentieel voor het versterken van de cyberweerbaarheid van België. Het CCB stimuleert inspanningen voor capaciteitsopbouw door middel van onderwijsinitiatieven, cybersecurity challenges en grootschalige cyberoefeningen. 

Meer over Capacity building

Wettelijke basis

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) is aangewezen als nationaal coördinatiecentrum cybersecurity (NCC-BE) voor België. Dit NCC-BE maakt deel uit van een Europees beheerskader dat bestaat uit het ECCC en een netwerk van 27 nationale coördinatiecentra, opgericht door de Europese Verordening (EU) 2021/887 van 20 mei 2021.

Dit kader is gericht op het bundelen en beter coördineren van investeringen in onderzoek, technologie en industriële ontwikkeling op het gebied van cyberbeveiliging in de Unie. Het ECCC zal de financiële steun voor cyberbeveiliging beheren uit met name de investeringsprogramma's Horizon Europe (HE) en het programma Digitaal Europa (DEP). Deze aanpak zal synergieën helpen creëren, grensoverschrijdende initiatieven aanmoedigen en onnodig dubbel werk voorkomen.

Wie kan contact opnemen met het Nationaal Coördinatiecentrum Cybersecurity voor België?

Onder andere: onderzoeksinstellingen, overheden, industrie ( bv. KMO's), andere lidstaten, Europese instellingen of organisaties, academische partners, andere NCC's, ECSO, ENISA en NGO's.


 

Hoe neem ik contact op met het Nationaal Coördinatiecentrum Cybersecurity voor België?

EU Investeringsprogramma’s

De nieuwe werkprogramma's zijn door de Europese Commissie goedgekeurd voor zowel het programma Digitaal Europa als Horizon Europa, maar ook voor het Europees Defensiefonds. Ze bevatten allemaal toewijzingen voor cyberbeveiligingsprojecten

Digital Europe Programme

Het  Digital Europe Programme beoogt de ontwikkeling van geavanceerde digitale technologieën te ondersteunen en zal de kritische digitale capaciteiten van de EU versterken door zich te concentreren op de kerngebieden cyberbeveiliging, geavanceerde informatica, kunstmatige intelligentie (AI), gegevensinfrastructuur, governance en verwerking, de inzet van deze technologieën en het beste gebruik ervan voor kritieke sectoren.

De werkprogramma's:

   DIGITAL Europe Werkprogramma 2023-2024;

   DDIGITAL Europe - Cybersecurity Work Programme 2023-2024 (specifiek voor cyberveiligheid).

Image
hands with smartphones

Horizon Europe

Horizon Europe is vooral gericht op onderzoek en innovatie, meer bepaald op onderzoeksinfrastructuren.

   Europese Commissie: Horizon Europe cybersecurity-aspecten.  

ⓘ   De cyberbeveiligingsaspecten zijn beschikbaar in het werkprogramma 2023-2024 voor cluster 3 "Civiele veiligheid voor de samenleving".

ⓘ   Het portaal voor financiering en aanbestedingen.


Het financieringsprogramma vande Europese Innovatieraad (EIC) Versneller

De EIC Accelerator is een financieringsprogramma in het kader van Horizon Europe dat ondersteuning biedt aan start-ups en MKB-bedrijven die:

  • een innovatief, game changing product, dienst of bedrijfsmodel hebben dat nieuwe markten kan creëren of bestaande markten kan ontwrichten in Europa en zelfs wereldwijd,
  • de ambitie en het engagement hebben om op te schalen,
  • op zoek zijn naar substantiële financiering, maar waarvan de risico's te groot zijn voor particuliere investeerders alleen om te investeren.

De EIC Accelerator Open Call is beschikbaar voor voorstellen op elk technologisch gebied. Het totale budget voor de EIC Accelerator Open in 2025 is 384 miljoen euro.

Meer informatie

Image
woman standing in front of an airport windows with planes

Europees Defensiefonds

Het Europees Defensiefonds (EDF) is het programma van de Europese Unie voor onderzoek en ontwikkeling in de defensie-industrie. De Europese Commissie heeft het laatste jaarlijkse werkprogramma in het kader van het EDF goedgekeurd, met een totaalbedrag van 1,2 miljard euro ter ondersteuning van gezamenlijke onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten en innovatie in de Europese defensiesector. Voor het thema cyber is een bedrag van 60 miljoen euro uitgetrokken.

ⓘ   Details over het Europees Defensiefonds (inclusief werkprogramma)

ⓘ   Portaal voor financiering en aanbestedingen - EDF

ⓘ  FOD Economie (coördinator van het EDF in België)

Image
2 computer screens

Financiering voor cyberveiligheid

Open & komende oproepen