www.belgium.be Logo of the federal government

Al spelend leren

edubox

EDUbox Cybersecurity

Lespakket voor leerkrachten

Digitale bescherming als goede gewoonte toont jongeren de risico’s en leert hen hoe je digitale tools juist en verantwoord gebruikt. De EDUbox is een initiatief van de VRT in samenwerking met onder meer het Centrum voor Cybersecurity België.

Be Ready

BE-READY

Weet jij wat te doen bij een noodsituatie?

Om in een noodsituatie snel en correct te kunnen reageren, is het van cruciaal belang een goede kennis te hebben van de risico's die in uw omgeving aanwezig zijn en de juiste reflexen aan te nemen. In samenwerking met verschillende partners heeft het Nationaal Crisiscentrum een boeiend lesprogramma ontwikkeld voor leerlingen van de 3 lagere schoolniveaus.
 
Het programma wordt aangevuld met het onlinespel BE-Ready, dat leerlingen voorbereidt op elke noodsituatie, zoals een cyberdreiging.
Interland

Interland

Een spel om een Cyberheld te worden

Wanneer persoonlijke informatie delen en met wie? Hoe herken je een poging tot oplichting? Hoe te reageren op online pesterijen? Hoe weet je wat echt is en wat niet?
 
Interland is een educatief spel voor kinderen van 8 tot 12 jaar (en hun ouders). Dit leuke hulpmiddel is bedoeld om het kritisch denken van jonge internetgebruikers te ontwikkelen door middel van quizzen, puzzels, raadsels... en veel actie!

Friend Zone

Een online escape game voor 12- tot 16-jarigen

Het scenario sluit volledig aan bij de leefwereld van jongeren en roept onder meer vragen op over sexting, cyberveiligheid, nieuwe technologieën, privacy en hacking.

De uitdagingen die volgen, testen de empathie en puzzelvaardigheden van je leerlingen.

Sociale media zijn intrinsiek verweven met de identiteit en sociale status van jongeren. Toch mogen we er niet zomaar vanuit gaan dat alle jongeren per definitie mediawijs zijn of volledig bewust van de digitale en sociale valkuilen van sociale media.

Samen met de link naar het spel ontvang je ook een educatief pakket voor leerkrachten en jeugdwerkers.