België legt nog meer gewicht in de internationale strijd tegen ransomware
België is sinds kort officieel vertegenwoordigd in de International Counter Ransomware Task Force (ICRTF), een partnership tussen 25 landen en Interpol. Dit is voor ons land een nieuwe stap in de bestrijding van ransomware. Dankzij de ICRTF worden over grenzen heen krachten gebundeld, kennis gedeeld en gezamenlijke acties opgezet. Geen enkel land is immers in staat om ransomware individueel doeltreffend te bestrijden. Dit internationale partnership betekent een grote stap vooruit. Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) is dan ook zeer tevreden om België in de ICRTF te kunnen vertegenwoordigen.
Vandaag is het Anti-Ransomware-Day, deze dag werd in het leven geroepen door Europol en Kaspersky om de strijd tegen WannaCry te herdenken. Maar dit is nog geen reden tot feesten. Op 12 mei 2017 brak deze ransomware namelijk uit en besmette het meer dan 230.000 computers in 150 landen. Een eyeopener voor vele overheden en bedrijven. Zowel publieke, private als publiek/private samenwerkingen in de strijd tegen ransomware zagen in die periode het daglicht, zoals bijvoorbeeld nomoreransom.org. Ransomware blijkt echter tot vandaag de dag een grote, zo niet de grootste cyberdreiging voor bedrijven, organisaties en overheden.
Ransomware in België
Voor België liggen de aanvallen op de ziekenhuizengroep Vivalia (in de provincie Luxemburg) en de Stad Antwerpen nog vers in het geheugen. Het CCB krijgt jaarlijks een 100-tal meldingen van (al dan niet geslaagde) ransomware aanvallen. Dit cijfer verbergt allicht nog een groter aantal Belgische slachtoffers. De impact van een ransomware-aanval op het slachtoffer is vaak zeer groot. Het bedrijf of de organisatie kan niet verder functioneren, verliest cruciale informatie, lijdt reputatieschade en ziet de kosten stevig oplopen.
Cyberweerbaarheid voor en achter de schermen
Het CCB waarschuwt al jaren voor de dreiging van ransomware en publiceert dan ook regelmatig waarschuwingen en beveiligingsadvies voor de hele bevolking, de bedrijfswereld en overheden. Dagelijks stuurt het ook gerichte waarschuwingen (spear warnings) om potentiële slachtoffers te waarschuwen over gelekte logingegevens, besmettingen met virussen of kwetsbaarheden in hun systemen. Ons partnership in de International Counter Ransomware Task Force is een nieuwe belangrijke stap die het CCB in staat zal stellen om nog sneller, efficiënter en gerichter te waarschuwen.