Smartschool waarschuwt scholen voor DDOS-aanvallen
De toename van het aantal DDOS-aanvallen is ook het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) niet onopgemerkt voorbij gegaan. In februari 2021 verspreidde het CCB daarom richtlijnen voor Belgische scholen met aanbevelingen om de schoolnetwerkinfrastructuur te beschermen tegen dit type aanval.
Scholen die de richtlijnen niet hebben ontvangen kunnen die aanvragen via info@ccb.belgium.be
DDOS-aanval: niet zo onschuldig als het lijkt
Met een DDoS-aanval of een distributed denial-of-service-aanval wordt geprobeerd een webserver onderuit te halen door hem te overladen met een zeer groot aantal paginaverzoeken. De server kan deze grote vraag niet verwerken waardoor de website voor een tijd niet meer beschikbaar is, totdat de aanval stopt of de aanval wordt tegengehouden.
Tijdens de COVID-pandemie zijn scholen meer dan ooit aangewezen op digitale leerplatformen om de continuïteit van het onderwijs te garanderen. De DDoS-aanvallen lijken geïnitieerd door scholieren die bewust het (afstands)onderwijs willen lamleggen. Naast imagoschade richten DDOS-aanvallen ook economische schade aan.
Bescherming tegen DDOS-aanvallen
Het CCB heeft richtlijnen ter beschikking voor scholen die zich willen beschermen tegen DDOS-aanvallen. De richtlijnen werden in februari 2021 verspreid en kunnen aangevraagd worden via info@ccb.belgium.be.
Beschermingsmaatregelen tegen DDOS-aanvallen bieden geen garantie op een 100% beschikbaarheid van het netwerk. Het is daarom net zo belangrijk in dialoog te gaan met scholieren en ouders over de schade en mogelijke gevolgen van een DDOS-aanval.
Slachtoffer?
Wij raden scholen aan in dialoog te gaan met scholieren en hun ouders.
Slachtoffers van DDOS-aanvallen kunnen klacht neerleggen bij de politie. Het lanceren van een DDOS-aanval is strafbaar.
Het CCB werkte communicatierichtlijnen uit voor slachtoffers van cyberaanvallen.