www.belgium.be Logo of the federal government

Verschillende websites van belgische instellingen gisteren verstoord door een DDoS-aanval

Nieuws
Verschillende websites van Belgische instellingen (zoals die van het Koninklijk Paleis, de Kanselarij van de Eerste Minister en de Senaat) ondervonden donderdagnamiddag laat enige hinder.
 
Dit was het gevolg van een DDoS cyberaanval ("distributed denial of service", waarbij servers worden overspoeld met verzoeken om ze onbruikbaar te maken) gericht op de websites van Belgische overheidsdiensten. Dit type aanval is welbekend en de Belgische diensten waren al aan het einde van de ochtend op de hoogte van een dreigende aanval. Dankzij een goede samenwerking tussen alle partijen die betrokken zijn bij de bescherming van de IT-infrastructuur van ons land, konden de gevolgen van deze aanval worden beperkt.
 
Tegen de avond was de situatie voor alle betrokken diensten weer normaal. Het is moeilijk te achterhalen waar die aanval vandaan komt. Een groep "NoName" heeft de aanval aangekondigd, maar dat blijft anoniem. We merken dat landen die steun geven aan Oekraïne getarget worden. Niet alleen België maar alle landen. Het Centrum voor Cybersecurity België  (CCB) blijft voortdurend de groepen cybercriminelen en hun strategieën monitoren om zo effectief mogelijk te kunnen reageren in samenwerking met zijn nationale en internationale partners.