www.belgium.be Logo of the federal government

Prioriteiten voor cyberbeveiliging op de agenda van het Belgische EU-voorzitterschap

Nieuws
eu belgian presidency

Op 08 december 2023 onthulde premier Alexander De Croo het officiële programma en het logo van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, dat zal lopen van 1 januari tot 30 juni 2024.

De voorbije jaren is het landschap van cyberdreigingen enorm geëvolueerd en is cyberbeveiliging een belangrijke politieke bekommernis geworden op EU-niveau. Ook het Belgische voorzitterschap zal zich richten op cyberbeveiliging, of het nu gaat om Buitenlandse Zaken, Onderzoek & Ruimte of het digitale beleid zelf.

Cyberbeveiliging is een sleutelelement in verschillende prioriteiten van het voorzitterschap (bv. Mensen en grenzen beschermen, Ons concurrentievermogen versterken, Een mondiaal Europa promoten). 

In het algemeen zal het Belgische voorzitterschap voorrang geven aan een mensgerichte en duurzame aanpak van de digitale transitie, het versterken van de veerkracht van Europa ten aanzien van cyberbeveiligingsdreigingen en het aanpakken van diverse uitdagingen op het gebied van telecommunicatie. 

De algemene slogan van het voorzitterschap is: 'Beschermen, Versterken, Voorbereiden'. Een van de belangrijkste prioriteiten van het Belgisch Voorzitterschap op het gebied van cyberbeveiliging is het bevorderen van een gezamenlijke aanpak van 'actieve cyberbescherming' om het vertrouwen in het digitale domein te versterken en de veerkracht van cyberspace te vergroten. Dit omvat het versterken van proactieve maatregelen voor het voorkomen, detecteren, monitoren en tegengaan van inbreuken op de netwerkbeveiliging in de hele Unie. 

Het Belgische voorzitterschap zal ook trachten het resterende werk aan de cyberweerbaarheidswet af te ronden om de veiligheid van onze digitale samenleving en toeleveringsketens te versterken. Daarnaast zal het de wederzijdse solidariteit in cyberspace blijven bevorderen. Deze zal gebaseerd zijn op gedeelde verantwoordelijkheid en sterke instellingen. Om een versterkt cyber ecosysteem te bereiken, zal het voorzitterschap proberen het werk aan de Cyber Solidarity Act af te ronden.

Bovendien zal het Belgisch Voorzitterschap, met het oog op de nieuwe Europese legislatuur, een evaluatie uitvoeren van het EU-cyberbeleid en het institutionele landschap om de vooruitgang te beoordelen en de resterende hiaten en ongelijkheden die moeten worden aangepakt te identificeren. 

België zal zich ook richten op het waarborgen van de cyberweerbaarheid van de ruimte-infrastructuur 

Als nationale autoriteit voor cyberbeveiliging in België en verantwoordelijk voor het coördineren van Europese verplichtingen en vertegenwoordiging, zal de CCB de regering ondersteunen bij het realiseren van haar cyberbeveiligingsprogramma, door het voorzitten van relevante werkgroepen, het organiseren van evenementen, het onderhandelen over compromissen en het coördineren van crisisbeheer.