www.belgium.be Logo of the federal government
Ransomware

Hoe rijker het land, hoe meer ransomware er is

Vertel me waar je vandaan komt en ik geef je de kans dat je het doelwit wordt van ransomware

De meeste organisaties plaatsen ransomware bovenaan de lijst van cyberbedreigingen waarover ze zich het meest zorgen maken. Om beter te begrijpen hoe ransomware-bendes te werk gaan, analyseerde het Centrum voor Cybersecurity België 2,5 jaar aan ransomware-gegevens. Het ontdekte een sterke correlatie tussen het BBP van een land (bruto binnenlands product, een maatstaf voor rijkdom op nationaal niveau) en het aantal slachtoffers. 
 
Ransomware teistert cyberspace al jaren. Om deze trend tegen te gaan en beter te begrijpen hoe ransomware-groepen te werk gaan, onderzocht het Centrum voor Cybersecurity België meer dan 14.000 ransomware-slachtoffers. In hun studie, waarin gegevens van de afgelopen 2,5 jaar werden verzameld, konden ze een sterke correlatie aantonen tussen de rijkdom van een land en het aantal ransomware-slachtoffers per land. De studie was gebaseerd op datasets van Trellix en Intel471, particuliere bedrijven, en op slachtofferinformatie die ze van websites van ransomware-groepen zelf hadden geschraapt. 
 
In hun analyse gebruikte de CCB het BBP (bruto binnenlands product) om de welvaart te meten. Ze konden aantonen dat het aantal ransomware-slachtoffers overeenkomt met de rijkdom van een land. De overgrote meerderheid van ransomware-slachtoffers bevindt zich in rijke landen, waarschijnlijk omdat ransomware-groepen uitgaan van rijkdom op basis van de omvang van de economie van een land. In het algemeen is ransomware een zeer reële dreiging die Noord-Amerika en Europa, waar 80% van de slachtoffers zich bevindt, onevenredig treft.
 
Dit onderzoek is uitgevoerd met een beperkte dataset van 14.000 records. Als u een onderzoeker bent of werkt voor een organisatie met een sterke focus op ransomware en u hebt informatie over ransomware-incidenten die u zou kunnen delen (zoals modus operandi, aantal incidenten, losgeldbedrag, ondergrondse monitoring, ...), overweeg dan om uw gegevens te delen met het CCB. Stuur gewoon een e-mail naar intelligence@ccb.belgium.be om het gesprek aan te gaan.