www.belgium.be Logo of the federal government

De bewakers van morgen: 10 jaar Cyber Security Challenge België 2024

Brussel, 23 maart 2024 - Het doek is gevallen over alweer een spannend hoofdstuk in de Cyber Security Challenge België (CSCBE) 2024 doorspekt met innovatie, kameraadschap en talent. De 10de editie van de CSCBE-finale, die plaatsvond op 22 en 23 maart, overtrof alle verwachtingen en stelde de knappe koppen van jonge cyberbeveiligingsenthousiastelingen uit heel België voor.

Vanaf het begin van de online voorrondes tot het hoogtepunt van de finale wisten de CSCBE-deelnemers de stakeholders van het evenement te boeien met hun vaardigheden en vindingrijkheid. Meer dan 850 studenten van 38 universiteiten en hogescholen gingen op ontdekkingsreis en zochten hun weg door ingewikkelde cyberpuzzels, waarbij ze zichzelf konden bewijzen als waardige toekomstige bewakers van onze digitale wereld.

Team Hastur van UCLouvain kwam als winnaar uit de bus. Hun uitmuntende prestatie leverde hen niet alleen veel lof op, maar ook felbegeerde prijzen, waaronder een reis naar de prestigieuze DEF CON-hackersconferentie in Las Vegas en een exclusieve SANS-opleiding. Bovendien zit het winnende team nu eveneens in de race voor een plaats in de nationale delegatie die België in de herfst naar de European Cyber Security Challenge 2024 in Turijn (Italië) stuurt.

Als stichter van de Cyber Security Challenge België is het echt opmerkelijk om de evolutie van het bescheiden begin 10 jaar geleden tot de deelname van meer dan 850 studenten mee te maken. Het is hartverwarmend om te zien hoe studenten uit verschillende disciplines enthousiast zijn over het potentieel van het cyberbeveiligingslandschap. We zijn trots dat we een rol kunnen spelen in het inspireren van de volgende generatie cyberbeveiligingsprofessionals en het stimuleren van een gemeenschap die zich inzet om onze digitale wereld veiliger te maken

Vincent Defrenne, directeur Cyber Security Challenge en medeoprichter van NVISO Security

De exponentiële groei van het aantal deelnemers aan de Cyber Security Challenge België wijst op een significante verschuiving in bewustzijn en interesse onder studenten op het gebied van cyberbeveiliging. Het onderstreept de vitale rol van dergelijke initiatieven in de ontwikkeling van professionals om de evoluerende cyberbedreigingen aan te pakken. Dit grote enthousiasme benadrukt niet alleen het belang van cyberbeveiliging, maar ook de diverse carrièremogelijkheden die beschikbaar zijn in dit dynamische domein

Jannah De Jonge, HR manager, Centrum voor Cybersecurity België

Door een platform te bieden voor praktijkgericht leren en netwerkmogelijkheden te creëren met leiders uit de industrie, reikt de CSCBE studenten de noodzakelijke tools en kennis aan om door het complexe cyberbeveiligingslandschap te navigeren. Bovendien toont het aan dat België toegewijd is om een robuust ecosysteem voor cyberbeveiliging te ontwikkelen, dat gebaseerd is op innovatie, samenwerking en uitmuntendheid. Omdat de digitale ruimte blijft evolueren, blijft het van het grootste belang om te investeren in de volgende generatie cyberbeveiligingsprofessionals.

Enkele cijfers van de CSCBE 2024:

  • 850 studenten namen deel aan de voorronde
  • 13 universiteiten en 20 hogescholen waren vertegenwoordigd
  • 145 studenten namen deel aan de finale
  • 21 sponsors

 

The winning team: Team Hastur from UCLouvain