www.belgium.be Logo of the federal government

Nationale coördinatie

Het CCB heeft als nationale autoriteit voor cyberveiligheid de opdracht om:

  1. het Belgisch beleid op te volgen en te coördineren en toe te zien op de uitvoering ervan,
  2. vanuit een geïntegreerde en gecentraliseerde aanpak de verschillende projecten op het vlak van cyberveiligheid te beheren,
  3. de coördinatie te verzekeren tussen de betrokken diensten en overheden, en de publieke overheden en de private of wetenschappelijke sector.

Hierdoor leidt of neemt het CCB deel aan verschillende nationale netwerken en platformen.

De National Cybersecurity Council Belgium (NCCB) verenigt alle overheden, zowel op federaal als op regionaal niveau, die cyberveiligheidsdiensten aanbieden aan de bevolking of aan in België gevestigde organisaties, waaronder bedrijven, openbare entiteiten en organisaties van vitaal belang. Het doel is een wederzijdse uitwisseling van informatie over alle lopende projecten te ondersteunen om een gecoördineerde aanpak mogelijk te maken.

De Belgische Strategic Board (SB) is een centraal overlegplatform op werkgroepniveau, waar alle betrokken administraties van federale en gefedereerde entiteiten en van de veiligheidsdiensten in België samenkomen in het kader van de European Cybersecurity Competence Centre and Network (ECCC) Verordening. Enerzijds om investeringen in onderzoek & innovatie en de toepassing van digitale technologieën op het gebied van cybersecurity in België nog beter te coördineren. Anderzijds om een strategische houding te bepalen, die zowel de cyberveiligheid als de economische ontwikkeling van België het meest ten goede kan komen.

Het Platform Cybersecurity van het Coördinatiecomité voor Inlichtingen en Veiligheid (CCIV) biedt inlichtingen- en veiligheidsdiensten de mogelijkheid om het beleid inzake cyberveiligheid te bespreken en informatie uit te wisselen over situational awareness.

Overleg tussen de toezichthoudende autoriteiten van Organisaties van Vitaal Belang gebeurt via het Cyber Security Sectoral Authority Platform (CySSAP).

De Quarterly Cyber Threat Report (QCTR) evenementen, georganiseerd door het CCB, brengen minstens eenmaal per kwartaal verschillende stakeholders en overlegplatformen samen en informeren alle deelnemers alsook de Organisaties van Vitaal Belang over de actieve cyberdreigingen. Deelname is gratis.

In de ISP think tank overlegt het CCB regelmatig met de grootste Internet Service Providers (ISP's) in België over concrete maatregelen en projecten die de cyberveiligheid voor Belgische burgers en bedrijven kunnen vergroten.

Het Expertisenetwerk Cybercrime (REN) brengt experten uit de overheidsdiensten in het gebied van cybercriminaliteit bijeen voor periodiek overleg. De hoofdcoördinatie hiervan wordt waargenomen door het parketgeneraal te Antwerpen.

Het uitwerken van formele Belgische standpunten in internationale discussies verloopt via de geijkte kanalen van de FOD Buitenlandse Zaken, waaronder Het Directoraat-Generaal voor de coördinatie van Europese zaken (DGE) en de Digital Task Force.

In het CSI/DPO platform (les Conseillers en Sécurité de l’Information/Data Protection Officers) komen de veiligheidsadviseurs en data-beschermingsverantwoordelijken van elke overheidsdienst bijeen. Een specifieke vergadering rond cyberaspecten vindt hierover elk kwartaal plaats in het kader van het Quarterly Cyber Threat Report van CCB/CERT.

De SIT (Synergy IT) is het platform voor kennisdeling en overleg van ICT-verantwoordelijken van alle federale overheidsdiensten (Federale Overheidsdiensten, Openbare Instellingen van Sociale Zekerheid en Instellingen van Openbaar Nut). De SIT komt op maandelijkse basis samen, met als doel om gezamenlijke IT-initiatieven, zowel overheidsopdrachten als projecten, te initiëren en op te volgen, alsook om technische basisinput te geven voor overheidscloud (G-Cloud) initiatieven.

De Cyber Security Coalition Belgium brengt domeinexperten uit de private, academische en publieke sectoren regelmatig bij elkaar. Dit gebeurt tijdens experience sharing events en in focus groepen waarin best practices, ervaringen of initiatieven besproken worden, rond diverse thematieken zoals cloud security, wetgeving inzake cyberbeveiliging en opleiding rond cybersecurity.

Implementatie van de nationale strategie voor cyberbeveiliging
 
We erkennen dat het hebben van een goed gedefinieerd actieplan voor de implementatie van een cyberbeveiligingsstrategie cruciaal is voor de bescherming van de digitale infrastructuur en burgers. Als nationale autoriteit voor cyberbeveiliging speelt het CCB een cruciale rol bij het waarborgen van de implementatie van de nationale strategie voor cyberbeveiliging. Het CCB werkt hierbij zeer nauw samen met alle andere veiligheids- en inlichtingendiensten, in eerste instantie in het speciale Platform Cyberbeveiliging van het Coördinatiecomité voor Inlichtingen en Veiligheid (dat rapporteert aan het Strategisch Comité en aan de Nationale Veiligheidsraad). Dit platform was verantwoordelijk voor het opstellen van de cyberbeveiligingsstrategie, en de voortgang van de uitvoering ervan wordt regelmatig besproken en gemonitord; waar nodig worden nieuwe acties voorgesteld.  Naast dit algemene toezichtsorgaan werd een nieuwe raad opgericht: de Nationale Cyberveiligheidsraad België. Dit platform speelt een cruciale rol om ervoor te zorgen dat België over een alomvattend en doeltreffend plan voor cyberbeveiliging beschikt. Door alle relevante overheidsdiensten die betrokken zijn bij cyberweerbaarheid bijeen te roepen, regelmatige informatie-uitwisseling te faciliteren en een gecoördineerde aanpak te bevorderen, zorgt de raad ervoor dat alle belanghebbenden zich bewust zijn van hun rollen en verantwoordelijkheden. De betrokken diensten zijn niet alleen de veiligheids- en inlichtingendiensten, maar ook de sectorale autoriteit voor digitale infrastructuur, de Federale Overheidsdienst Economie en regionale overheden. Het NCCB heeft een overzicht gemaakt van alle cyberbeveiligingsprojecten in België die momenteel worden opgezet of nog moeten worden opgezet om alle doelstellingen van de Nationale Cyberbeveiligingsstrategie te bereiken; inclusief het budget dat wordt gebruikt, het doelpubliek en de looptijd. Dit gedefinieerde stappenplan maakt een efficiënte toewijzing van middelen en meting van de voortgang mogelijk, waardoor het risico op hiaten wordt verminderd en de algehele doeltreffendheid van de Belgische cyberbeveiligingsstrategie wordt verbeterd. Door de impact van het plan regelmatig bij te houden en te beoordelen, kunnen er aanpassingen worden doorgevoerd, zodat het plan relevant en succesvol blijft.