www.belgium.be Logo of the federal government

Jong talent ontdekt tijdens Cyber Security Challenge Belgium 2023

Ook dit jaar streden IT-studenten tijdens de finale van de Cyber Security Challenge Belgium (CSCBE), op vrijdag 24 en zaterdag 25 maart 2023, om met hun team van vier op de eerste plaats te eindigen. Twee weken eerder begonnen meer dan 800 studenten van 45 verschillende universiteiten en hogescholen aan de ‘online qualifiers’. Na deze voorrondes bleven de 150 beste deelnemers over om zich verder te bewijzen tijdens de finale van afgelopen weekend. Al acht jaar wekt het CSCBE-initiatief het bewustzijn en de interesse van studenten voor een carrière in cybersecurity en draagt daarmee een belangrijk steentje bij aan het dichten van het gat op de cybersecuritymarkt.

De welverdiende eer kwam in de 2023-editie toe aan het team Royal Military Hackademy van studenten Sébastien Martinez Balbuena, Romain Jennes, Jules Oosterlynck en Alex Van Mechelen. Naast de roem kon het winnende team rekenen op de inmiddels befaamde hoofdprijs: een reis naar de DEF CON-hackerconferentie in Las Vegas en een gerenommeerde SANS-opleiding. De winnaars zijn ook verzekerd van een plek in het Belgian Red Daemons-team van 2023. Dit team is een delegatie samengesteld van 10 studenten, die België zal vertegenwoordigen tijdens de  European Cyber Security Challenge (ECSC) 2023, welke zal plaatsvinden van 24 t/m 27 oktober 2023 in Hamar, Noorwegen.

Team Royal Military Hackademy, v.l.n.r. Jules Oosterlynck, Romain Jennes, Alex Van Mechelen en Sébastien Martinez Balbuena

CSCBE heeft ons vier jaar geleden geïnspireerd om een kijkje te nemen in de wereld van cybersecurity. De kwaliteit van de organisatie en het niveau van de deelnemers is sindsdien enorm vooruitgegaan. Ons team heeft de voorbije jaren continu getraind en we zijn dan ook zeer tevreden dat we eindelijk de hoofdprijs binnen gesleept hebben.

 

Jules Oosterlynck, teamlid van Royal Military Hackademy

Meer dan een wedstrijd

Als reactie op de enorme toename van wijdverspreide, geavanceerde en gerichte cyberdreigingen, is het domein van de cyberveiligheid de afgelopen tien jaar exponentieel gegroeid. Het aantal geschoolde en gekwalificeerde arbeidskrachten op dit gebied is echter niet voldoende toegenomen, waardoor er niet aan de arbeidsvraag voldaan kan worden. Uiteraard vormt dit een grote uitdaging voor zowel de economische ontwikkeling als de nationale veiligheid in België (en de rest van de wereld), vooral gezien de snelle digitalisering van de wereldeconomie en conflicten tussen staten. Daarom is het opleiden en aanwerven van jong cybersecurity-talent cruciaal.   

Gelukkig neemt het aantal programma's en studenten in het hoger onderwijs op het gebied van cyberveiligheid toe. Daarnaast helpt het organiseren van activiteiten zoals cybersecurity training, challenges en wedstrijden niet alleen om jongeren bewust te maken van cyberveiligheid en een carrière in dit domein, maar ook om organisaties te helpen jong talent te identificeren. Zo zijn 18 van de 20 organisaties, die de Cyber Security Challenge Belgium sponsoren, actief op zoek naar cybersecurity-experts. Voor studenten is het evenement dus niet alleen leuk om mee te doen, maar ook een mooie kans om over job opportuniteiten te praten met de deelnemende bedrijven.

Voor buitenstaanders kan het saai lijken, maar schijn bedriegt. De studenten gaan verschillende uitdagingen aan die hun spitsvondigheid op vlak van cryptografie, reverse engineering, web- en mobiele applicatiebeveiliging op de proef stellen. Er zit een fijne portie gamification in deze wedstrijd, met crypto-puzzels en een capture the flag challenge, en dat is nu precies waar de studenten warm voor lopen. 

In 2015, toen we de eerste Challenge organiseerden, deden 250 studenten mee. Acht jaar later doen meer dan 800 studenten mee aan de Cyber Security Challenge Belgium, waarvan de meesten niet eens cyberbeveiliging studeren. De Challenge werkt als een openbaring: een openbaring dat cyber eigenlijk spannend is. Dat het een ongelooflijk gediversifieerd domein is, waar zoveel profielen hun plaats kunnen vinden. En een domein waar ze een positieve maatschappelijke impact kunnen hebben. Kortom, een geweldige carrièremogelijkheid.
 

Vincent Defrenne, Director Cyber Security Challenge en mede-oprichter van NVISO Security

De Cyber Security Challenge Belgium is een unieke kans om de cyberexperts van morgen een duwtje in de rug te geven. Enerzijds leren deelnemers in korte tijd zeer veel van mogelijke technieken, het samenwerken in een team en om onder druk probleem oplossend te denken. Anderzijds is het een uitgelezen kans om hun toekomstige werkgever te vinden. Als nationale autoriteit op vlak van cyberveiligheid, steunt het CCB daarom dergelijke initiatieven maar al te graag.

 

Caroline Breure, Expertise Program Manager bij het CCB

Enkele cijfers

  • 805 studenten in de kwalificatieronde, waarvan 218 studenten van 10 universiteiten en 587 studenten van 35 hogescholen
  • Finale: 150 deelnemers aan de finale
  • 20 sponsors
  • 18 deelnemende bedrijven actief op zoek naar cyber security-experts

De CSCBE is een initiatief van NVISO, met de steun van 10-tallen bedrijven en academische instellingen. Het Centrum voor Cybersecurity België moedigt dergelijke initiatieven aan en zorgt ervoor dat een Belgische delegatie kan deelnemen aan de ECSC 2023 in Hamar, Noorwegen.