Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over het initiatief van het CCB over Spear Warnings.

  • Wat is het CCB?

    Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) is de nationale autoriteit voor cyberveiligheid in België. Het CCB superviseert, coördineert en controleert de toepassing van de Belgische cybersecuritystrategie. Door een optimale informatie-uitwisseling kunnen bedrijven, de overheid, leveranciers van essentiële diensten en de bevolking zich adequaat beschermen.

    Het CCB werd opgericht bij Koninklijk Besluit van 10 oktober 2014 en werkt onder de autoriteit van de Eerste Minister.

  • Wat is Safeonweb@work?

    Safeonweb@work is een initiatief van het CCB gericht op Belgische bedrijven en organisaties. Het heeft tot doel de cyberveiligheid van Belgische bedrijven en organisaties te versterken door hen advies, aanbevelingen en tools aan te reiken via verschillende diensten, zodat ze de kwetsbaarheden van hun systemen kunnen identificeren en beperken en gewaarschuwd kunnen worden voor cyberbedreigingen.

  • Wat is een kwetsbaarheid?

    Een kwetsbaarheid is een zwakke plek in een IT-systeem die door een aanvaller kan worden misbruikt om een succesvolle aanval uit te voeren.

  • Wat is een ransomware?

    Een ransomware is een soort kwaadaardige software die is ontworpen om de toegang tot een computersysteem te blokkeren door het te versleutelen totdat er een bepaalde geldsom wordt betaald.

  • Hoe kan ik reageren op deze brief?

    Als je geen IT-professional hebt aangewezen in je organisatie, raden we je aan contact op te nemen met een bedrijf dat kan helpen bij het oplossen van het probleem.

  • Hoe kan ik kwetsbaarheden in de toekomst voorkomen?

    We raden aan de preventieve maatregelen te volgen die zijn beschreven in het CyberFundamentals Framework dat is ontworpen door het CCB. Het biedt concrete maatregelen om je gegevens te beschermen, het risico op de meest voorkomende cyberaanvallen aanzienlijk te verminderen en de cyberweerbaarheid van je organisatie te vergroten. Afhankelijk van het cybermaturiteitsniveau van je organisatie zijn er vier verschillende niveaus van het Framework beschikbaar om mee te beginnen: https://atwork.safeonweb.be/nl/tools-resources/cyberfundamentals-framework.

  • Wat is TLP:AMBER (oranje)?

    Het Traffic Light Protocol (TLP) is een gestandaardiseerd systeem voor het classificeren en beheren van gevoelige informatie. Het wordt door organisaties gebruikt om gevoelige gegevens te beschermen en om ervoor te zorgen dat informatie alleen wordt gedeeld met degenen die ervan op de hoogte moeten zijn. TLP:AMBER (oranje) wordt gebruikt wanneer informatie ondersteuning nodig heeft om effectief te kunnen handelen, maar er risico's zijn voor de privacy, reputatie of bedrijfsvoering als deze informatie buiten de betrokken organisaties wordt gedeeld. Er wordt geadviseerd om het aantal mensen dat toegang heeft tot deze documenten te beperken tot degenen die kunnen helpen bij het oplossen van het probleem.

  • Hoe wijzig ik mijn contactgegevens?

    Als je gewaarschuwd wilt worden voor toekomstige bedreigingen via andere contactgegevens, raden we je aan je te registreren voor onze Safeonweb@work service. Dit zorgt er ook voor dat je altijd op de hoogte wordt gebracht als er een bedreiging in je infrastructuur is gedetecteerd.

  • Ik heb deze kwetsbaarheid gepatcht voordat ik de brief ontving. Waarom krijg ik nog steeds een melding?

    De datums tussen het verzamelen en verspreiden van de brieven kunnen variëren. Soms wordt de informatie eerder verzameld dan de geplande verspreidingsdatum. Bovendien kunnen we, afhankelijk van de kwetsbaarheid, niet altijd detecteren of je systemen de juiste patches hebben toegepast. Bij twijfel gaan we altijd verder, om een potentiële risicodrager niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Als je meer vragen hebt over onze diensten en wat we jouw organisatie kunnen bieden, bezoek dan onze supportpagina op: https://atwork.safeonweb.be/nl/support.