www.belgium.be Logo of the federal government

CCB Cyberfundamentals Framework

Het CCB Cyberfundamentals Framework is een set van concrete maatregelen om:

  • gegevens te beschermen,
  • het risico op de meest voorkomende cyberaanvallen significant te verlagen,
  • de cyberweerbaarheid van een organisatie te verhogen.

De niveaus

Om een antwoord te bieden op de ernst van de bedreiging waaraan een organisatie is blootgesteld, zijn er naast het startersniveau Small, 3 zekerheidsniveaus voorzien: Basis, Belangrijk en Essentieel.

Small

 

Met het startersniveau Small kan een organisatie een eerste inschatting maken. Het is bedoeld voor micro-organisaties of organisaties met een beperkte technische kennis.

Basis

 

Het zekerheidsniveau Basis bevat de standaardmaatregelen voor informatiebeveiliging voor alle ondernemingen. Deze bieden een effectieve beveiligingswaarde met technologie en processen die over het algemeen al beschikbaar zijn. Waar gerechtvaardigd, zijn de maatregelen op maat gesneden en verfijnd.

Belangrijk

 

Het zekerheidsniveau Belangrijk is bedoeld om naast de gekende cyberbeveiligingsrisico’s ook de risico’s op gerichte cyberaanvallen door actoren met gebruikelijke vaardigheden en middelen tot een minimum te beperken.

Essentieel

 

Het zekerheidsniveau Essentieel gaat nog een stap verder en is bedoeld om een antwoord te bieden op het risico op geavanceerde cyberaanvallen door actoren met uitgebreide vaardigheden en middelen.